YENİ DÖNEM GAZETESİ-05.09.2010

ALLIANOI Mİ ? GÖMÜN GİTSİN!



Yahu ne tuhaf bir ülkede yaşıyoruz. Öyle tuhaf ki; memleketimde baraj yapılıyor diye sevinemez olduk. Çünkü hemen “Acaba bu kez hangi şehri sulara gömüyorlar?” diye endişe etmeye başlıyoruz. Efendim bu kez Bergama’nın doğusunda, Kınık yolu üzerinde bulunan Allianoi antik kentini gömmeye karar vermişler, yapılacak olan Yortanlı Barajı’nın sularına. Aslında uzun zamandır bunun mücadelesi verilmekteydi ama artık son viraja gelindi, o virajdaki tabelada şu yazıyor kocaman “Gömün gitsin!”



Bu ülkenin Kültür ve Turizm, Çevre ve Orman bakanlarına göre böyle bir yer olmayabilir, korumaya çalışan yediden yetmişe, ünlü ünsüz insanlar kuru sıkı atıyor olabilir. Yıllarca kazı izni verilmeyen, bütçe ayrılmayan, hadi bunlar yapılsa da çalışmaları türlü şekilde engellenen Allianoi, 1970’lere kadar bir kısmı aktif olarak çalıştırılan, Roma’nın günümüze kadar en sağlam kalan ılıcası, uygarlık tarihinde Anadolu’daki ilk suyla tedavi merkezi Allianoi bulunduğu yere gömülebilir. İçindeki su perileri de boğulabilir. Ne var ki, gömün gitsin! Çıkarır efendim çıkarır. Bizden sonraki kuşaklar, çok meraklılarsa, tekrar çıkarırlar gün yüzüne. Yalnız kumla gömün ki, yeniden keşfedecek olanlara pek de sağlam kalmasın.


Çevreciler ve kültür mirasçıları - böyle ayrı tanımlamalar olması da ilginçtir, çünkü insan aklı bunun aksinin zaten olamayacağını, neden böyle grupların oluştuğunu ister istemez sorguluyor- yurdun neresine koşacağını şaşırdı bir şeyleri kurtarmak için. Hasankeyf’ten Kazdağları’na, Allianoi’den Emek Sineması’na , oradan Zeugma’ya ne diye koşuşturup duruyorsunuz ahali , gömün gitsin! Sadakat daha bir anlam kazanıyor böyle grupların dilinde, ama nafile, ah hep nafile. Üzerlerine baraj yapalım, yol geçirelim, alış veriş merkezi dikelim, tarih de neymiş? Üstelik Bergama; UNESCO Dünya Mirası listesine girmek için zorlu bir yolculuğa çıkmışken, yıllardır bizden çalınan türlü eserleri, örneğin “Zeus Sunağı’nı” evine getirmeye çabalarken, elimizdeki koca ören yerini gömün gitsin. Gömün ki, aman kimseler çalmasın!


Bize okullarda yıllarca Anadolu’nun uygarlıklar beşiği olduğu öğretilmedi mi? Hal böyleyken bizim niye en önemli gelir ve gurur kaynağımız bu topraklarımızdan şehir şehir fışkıran tarihi buluntular olamıyor? Başkaları topraktan çıkacak bir tane taşa hasret, biz ise koca şehirleri suya gömüyoruz. Gömün ahali beşiğinizi, gömün gitsin!


Allianoi’deki kazılarda Prehistorik dönemi bulmuşlar, Helenistik dönemi bulmuşlar, Roma dönemini, Bizans dönemini, Osmanlı’yı bulmuşlar da, yıllar sonra burayı yeniden keşfedecek olanlar 21. yüzyılın uygar dünyasını bulamayacaklar. Kum yüzünden efendim , kum yüzünden. 21. yüzyılda birkaç iyi adam arasın, bulsun, düzenlesin. Bu filmin kötü adamlarıysa diyor ki “Gömün gitsin!”


Bilmiyoruz ki; başımızı kuma gömüyoruz ahali, başımızı kuma.






Popüler Yayınlar